zaterdag 21 september 2013

VERSLAG FUNRUNSTER ANNETTE VAN ROOIJ OVER THE GREAT NORTH RUN IN NEWCASTLE


LIEVE ANNETTE,

PROFICIAT MET JE GEWELDIGE PRESTATIE. WAT EEN ENORME DOORZETTER BEN JIJ!  Je bent in januari 2010 begonnen met 8 keer 30 seconden!!! En nu je eerste halve marathon en dat ook nog na veel blessureleed. Je droom is uitgekomen. Wij zijn zoooo trots op je!!! SUPERGAAF DAT SHIRT VAN JOU!!


Great North Run 15 september 2013

Ron en Marjolijn hebben mij gevraagd om voor het blog een stukje te schrijven over mijn belevenissen bij de Great North Run. Als Engeland-fanaat weet ik al jaren van het bestaan de Great North Run, de grootste halve marathon ter wereld. Ieder jaar zit ik aan de buis gekluisterd om de 56.000 (vaak verklede en/of bekende) lopers en het Britse stuntteam de Red Arrows te volgen op het 21,1 km lange parcours van het centrum van Newcastle naar South Shields aan zee. Ooit zelf deelnemen aan de Great North Run, dat was mijn doel.

Deelname aan de Great North Run gebeurt door middel van loting. Het aantal aanmeldingen is ieder jaar vele malen hoger dan het aantal beschikbare plaatsen. De inschrijving voor de loting staat maar twee weken open, maar dankzij een tip van Funrunster Marie Putter wist ik dit jaar voor het eerst wanneer dat was. Ik heb me ingeschreven met de gedachte ‘ik zal toch wel uitgeloot worden’. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik in februari hoorde dat ik was ingeloot. Op dat moment was ik nog aan het herstellen van een fikse achillespeesblessure, dus klaar zijn voor een halve marathon binnen 7 maanden was nog best een uitdaging. De meeste deelnemers lopen de Great North Run om geld in te zamelen voor een goed doel en om dit voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken, mag je er maar liefst 4 uur over doen. Dat gaf mij in ieder geval het vertrouwen dat ik, ongeacht hoe mijn achillespees zich zou houden, de Great North Run ging lopen! (of wandelen).

Met een speciaal trainingsschema van Ron begon de serieuze voorbereiding in mei/juni. Tot eind juli ging het heerlijk; de duurlopen werden langer en het vertrouwen in mijn pees groter. Eind juli ging het plotseling weer helemaal mis met mijn achillespees. Koelen, rusten , strompelen en vooral balen! Vier weken lang heb ik helemaal niet kunnen hardlopen. Ruim twee weken voor de wedstrijd ben ik weer heeeeeel voorzichtig begonnen en ben ik nog tot 12 km gekomen. Vol zenuwen op weg naar Newcastle.
                                                                                
De wedstrijddag zelf was van begin tot de finish een groot feest. Vanuit het hele centrum van Newcastle was er een grote spontane optocht van de duizenden lopers die richting start liepen. Bij de start stonden 36 dubbeldekkers waar je je bagage kon achterlaten, die je bij de finish weer kon ophalen. De startvakken (en startnummers) zijn met behulp van kleuren ingedeeld op verwachte eindtijd. Alle startvakken bij elkaar nemen ruim een mijl (1,6 km) in beslag! Wat je allemaal niet voorbij ziet komen….batmannen, supermannen, hulken, brave heart, een groep mannen verkleed als pinguins, vrouwen in dirndls, dinosaurussen, piraten, brandweermannen in volledige uitrusting, noem het maar en het loopt hier. Zelf heb ik een shirt laten maken met voorop groot mijn naam en achterop de skyline van Rotterdam en daaronder ‘Funrunners Rotterdam Holland’.

Tijdens het wachten werden op de videoschermen bemoedigende woorden van de deelnemende topatleten Farah, Bekele en Gebrselassie(!) uitgezonden en hield je je warm met meezingen en meedansen op bekende krakers. Hoewel de weersverwachting met veel regen en wind niet echt rooskleurig was, bleef het tijdens het wachten op de start in ieder geval droog. De temperatuur, 12 graden, is voor mij ideaal.

Wanneer het startsignaal heeft geklonken, duurt het nog bijna een half uur voor ik de startlijn passeer en het dus echt gaat beginnen! Vanaf de start heb ik alle ruimte om te lopen. Misschien dat het komt omdat ik een wat langzamer vak start, maar je hebt als loper niet door dat je met 56.000 man tegelijk loopt. De Red Arrows vliegen voorbij voor hun saluut aan de lopers, een vaste traditie. Als ik straks bij de finish kom, hoop ik nog op tijd te zijn voor de uitgebreide show die ze daar doen. Na ongeveer 3 km het eerste hoogtepunt: lopen over de Tyne bridge, hét symbool van de stad. Voor mij een natte ervaring, wat er barst een fikse bui los die gelukkig maar een kilometer of 2 duurt.

Het parcours blijkt veel heuvelachtiger te zijn dan ik verwacht had met veel kleine maar vermoeiende heuveltjes. De sfeer onder de lopers is geweldig. Het lijkt wel een soort lopende hippie-commune waarin iedereen lief en bemoedigend voor elkaar is. Het publiek langs de kant is erg enthousiast, alle kinderen willen een ‘high five’ en je naam groot op je shirt hebben staan, zorgt voor hele persoonlijke aanmoedigingen. De eerste 7 km gaan heerlijk, maar dan gaat het stroef. Niet mijn longen of mijn achillespees, maar maag- en darmenkrampen zorgen voor de problemen. Gelukkig hingen er tijdens deze moeilijke kilometers inspirerende spandoeken van Asics aan de viaducten. Wat dacht je van ‘Pain is temporary, pride is for ever’ of ‘It hurts more to stop than to continue’. Uiteindelijk voelde ik me weer beter en heb ik de laatste 7 km met een brede glimlach uitgelopen.

De organisatie van de loop is geweldig. Heel veel en bijzonder vriendelijke vrijwilligers, alles is heel duidelijk aangegeven en ruim opgezet, veel water voor, tijdens en na de loop… in een woord top! De laatste kilometers worden trouwens de gekste dingen aangeboden door het publiek: gepelde halve bananen (dat is nog normaal), verschillende soorten koekjes,
gebakjes, saucijzenbroodjes, ijsjes, bier. Begeleid door de Red Arrows ben ik met de laatste kilometers bezig en dan is daar….de zee. De laatste mijl is ingegaan!

En die laatste mijl is een feestje: rijen dik publiek en heuvel af waardoor je de finish duidelijk ziet liggen. IK BEN ER!!!  De regen bleef grotendeels weg, de harde wind had ik mee, geen last van longen en achillespees, een grote medaille om mijn nek….en een lang gekoesterde droom waargemaakt!

(helaas weet ik dan nog niet dat we er door veel te weinig metro’s en bussen vier uur (!) over gaan doen om weer bij het hotel te komen…de enige smet op de feestvreugde)
.
      


                                 



zondag 15 september 2013

FUNRUNNERS "SCHITTEREN" OP HALVE MARATHON OOSTLAND

Zondag, 8 september 2013:
De Halve Marathon van Oostland.
Funrunners Kees Brouwer,Piet Broekharst en Karin Leeuwenburg hebben alledrie naar volle tevredenheid de finish bereikt.
Gelopen tijden waren:
Karin: 2.05'39''
Piet: 1.46'44''
Kees: 1.33'48''

Uit hun verhalen konden wij tot onze grote vreugde opmaken dat onze trainers-boodschap: Trainingstempo doseren, "rustig" starten bij een Prestatieloop en bewust lopen met een goede techniek goed gewerkt heeft! 

Hieronder het verslag van Piet:
Hallo Funtrainers,

Even rapporteren.... Ik ben blij, heel tevreden.
Ik ben heel bewust met de handrem erop gaan lopen. Goed naar mijn lichaam luisteren. Ontspannen en rustig lopen. 
Grote verbazing toen de ene na de andere kilometer in 5 minuten en een paar seconden voorbijgleden.
Ik begin goed aan te voelen hoe de dagvorm is, zo blijkt, want ik heb dit tempo helemaal kunnen volhouden: 1:46:44. 
Dat is dus 5"04 gemiddeld. Op mijn horloge zie ik de kilometertijden en die zitten allemaal binnen 5 seconden van dit gemiddelde. 
Ik ben stomverbaasd dat ik dit zo vlak heb kunnen lopen, zo vroeg in het seizoen.
Wat hielp was de regen op de eerste 17 kilometer, dan word je niet zo warm. Die laatste 4 in de zon was doorbijten.

Zo, en nu een Bavaria...

Tot woensdag,
Piet

FUNRUNNERS TRAINEN OOK BIJ TROPISCHE REGENBUIEN DOOR.

DEZE AFGELOPEN WEEK REGENDE HET "CATS AND DOGS" , ZOWEL DINSDAGAVOND ALS WOENSDAGAVOND.
RON EN MARJOLIJN WAREN HEEL NIEUWSGIERIG HOEVEEL DIE-HARDS ER TOCH ZOUDEN KOMEN TRAINEN.
En dat maakt het voor hen nou zo mooi. Beide avonden een mooie opkomst en met z'n allen opboksend tegen die wel heel erge nattigheid, werd het toch nog een heerlijke training met vooral na afloop een zeer voldaan gevoel.
FUNRUNNERS BEDANKT!!!!