zondag 5 februari 2012

TRAINING VANDAAG GAAT DOOR + TIPS HARDLOPEN IN DE KOU

Yes, het valt mee, de sneeuw is zacht en we gaan een aangepast programma doen.

Tips van Gastloper Martijn:

Tips voor lopen in de kou:
Nu het dit weekend dan toch flink onder nul dreigt te komen hier een paar tips voor hardlopers die willen genieten van de extra zuurstof in de lucht.

1. Kleed in laagjes, beter meer dunne, vochtafvoerende laagjes, dan 1 dik kledingstuk

2.Bedek hoofd en handen. Statement is dat je veel warmte (40-45%) verliest via het hoofd. 

3.Houd rekening met windchill; m.a.w. als het ook nog eens waait is de gevoelstemperatuur lager dan de werkelijke temperatuur. 

4.Kleed je niet te warm. Dat lijkt in tegenspraak met de eerste twee bullets. Maar als je je te warm kleed ga je onnodig veel zweten (terwijl je in de koude droge lucht toch al sneller vocht verliest) en hoe natter je kleding hoe meer kans je loopt af te koelen. Beter dan een laagje aandoen wat je, als je eenmaal warm bent, kan afpellen. 

5. Kijk uit voor bevriezing. Dit speelt met name bij de onbedekte en uitstekende delen van het lichaam. Denk aan de handen (vandaar de handschoenen bij tip 2) of oren (als je geen lang haar hebt) en daar helpt de muts of (hoofddoek;p) van tip 2. Verder is vaak je gezicht onbedekt waarin ook je neus nog eens uitsteekt. 

6.Blijf niet in de kou in natte kleren. Water neemt snel de warmte op van je lichaam en geeft die even snel weer af aan de koude buitenlucht. Nu heeft ons lichaam het zweten als koelsysteem bedoelt maar in dit geval gaat het dan te snel en onderkoeling ligt dan op de loer. 

7.In het verlengde van tip 4: zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Ook al denk je minder vocht te verliezen dan op een warme zomerdag. Dat kan behoorlijk misleidend zijn. Bedenk ook dat je kachel op een iets hoger standje komt te staan dan normaal om alles goed warm te houden en dat je dus ook iets meer energie verstookt.

Met dank aan http://dehardloper.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten